середу, 27 листопада 2013 р.

Google працює над новим API для камери

Камера в смартфоні Nexus 5 стала великим розчаруванням для покупців, особливо на тлі слів, сказаних раніше одним з провідних керівників Google Віком Гундотром (Vic Gundotra): «... Ми зосереджені на створенні воістину приголомшливих камер в смартфонах Nexus. Просто чекайте і дивіться».


Після цієї заяви минуло дев’ять місяців — користувачі все чекали і дивилися, але в підсумку лише помітили, що Nexus 5 не отримав гідної камери. Втім, цьому може бути пояснення. Принаймні, згідно публічним коментарям вихідного коду Android, Google працює над новим API для камери в своїй мобільній ОС. Робота почалася ще в 2012 році — мабуть, API мав вийти разом з платформою KitKat, але за місяць до запуску ОС новий API був видалений з коду Android з причини неготовності до запуску.

Рішення про видалення API було прийнято 11 жовтня. Укластися в терміни з оновленою камерою розробники Google не встигли, так що довелося повернути старий API.

Особливо цікаві дані початкової гілки, яка містить масу документації щодо нової функціональності камери. З'явиться новий клас Android.hardware.photography (поточна функціональність належить до класу android.hardware.camera), причому нове ім'я принесе і цікаві можливості. Ось загальний список того, над чим «чаклують» в Google:

  • Підтримка RAW-формату. На відміну від формату JPEG, в RAW не втрачаються дані і зберігається майже вся отримана сенсором інформація. Це дозволяє за допомогою особливих обробників отримати від знімка максимум: з вищою точністю підкоригувати баланс білого, висвітлити темні тони, затемнити світлі і так далі. Також, Nokia обіцяє підтримку RAW у своїх камерофонах на платформі Windows Phone 8, причому використовується універсальний формат DNG.
  • Визначення осіб. API дозволить камері визначати обличчя людей в кадрі і фокусуватися на цій області. Також підтримується присвоєння кожній персоні ідентифікатора для наступних маніпуляцій. Цю функціональність впровадили багато виробників Android-ґаджетів самостійно, але новий API буде доступний в Android за стандартом .
  • Серійна зйомка. Подібні функції також доступні на багатьох сучасних апаратах від компаній на кшталт Samsung і HTC — утримуючи кнопку спуску, смартфон робить серію знімків з мінімальним інтервалом. Це може використовуватися для вибору найбільш вдалих кадрів, для шумозаглушення, просунутих функцій обробки і так далі.
  • Підтримка знімних фотокамер. Можливо, мова йде про рішення типу Sony QX10 і QX100 або про модульні смартфони начебто проекту Motorola Project Ara або Phonebloks.

Цілком імовірно, RAW-файли можна буде обробляти прямо на Android-пристроях завдяки вбудованому фото-редактору. Як відомо, в Android 4.4 KitKat з'явився досить функціональний обробник фотографій — очевидно, Google на цьому не зупиниться.

Нові смартфони, які повною мірою сумісні з новим API, повинні підтримувати високошвидкісну зйомку і видавати дані з високою роздільною здатностю у форматах без стиснення. Новий API буде сумісний зі старим. В цілому можна також очікувати деякого зростання якості знімків, більш ефективного шумозаглушення і інших нововведень. Все вищесказане дозволяє сподіватися, що Google дійсно збирається підняти на новий рівень фото-можливостей флагманських Android-смартфонів.

Немає коментарів:

Дописати коментар